Vakantie in eigen dorp (30 augustus 2009)

fot frans hollander

De vakantie zit er voor de meeste mensen weer op. Probeer de ontspannen sfeer vast te houden door de vakantie voort te zetten in eigen dorp. Zowel in Schalkwijk als in Tull en ’t Waal is genoeg te zien. Twijfelt u daar aan kom dan op zondag 30 augustus naar dorpsmuseum “Dijkmagazijn De Heul” aan de Provincialeweg 70 in Schalkwijk. Van 11.00 tot 16.00 uur kunt u bij de tentoonstelling “Kijkdozen” doorkijkjes zien naar de geschiedenis beide dorpen en tegelijk ideeën op doen voor uitjes in de eigen omgeving.

In het museum vindt u zowel zaken die inmiddels tot de geschiedenis behoren als zaken die nog volop te zien zijn in de eigen omgeving. Vooral in vroegere tijden was het landschap bepalend voor het ontstaan van bewoning en voor de economische activiteiten. Het is niet toevallig dat de oudste bewoningssporen zijn gevonden op de zandruggen die gevormd zijn door de Lek en haar voorlopers. In het museum wordt de ontstaansgeschiedenis van het landschap uitgelegd. Ook zijn er archeologische vondsten te zien van Romeinen en inheemse volken.
Zelfs na de ontginning van de moerassen van Schalkwijk en Tull en ’t Waal in de dertiende eeuw blijft het landschap van belang. Kerken en kastelen zoals Vuylcoop maar ook de forten van de waterlinie worden gebouwd op de zandruggen. Pas in de laatste honderdvijftig jaar wordt de mens onafhankelijker van het landschap en gaan veranderingen steeds sneller. Een belangrijke innovatie is de oprichting van een postkantoor in Schalkwijk in 1852. De Post wordt later aangevuld met de Telegraaf en nog later met de Telefoon en nog veel meer diensten zoals geldverkeer. Wilt u dat nog eens zien dan kunt u ook daarvoor in het museum terecht.

Tentoonstelling Kijkdozen

De tentoonstelling bestaat uit een aantal kijkdozen. Elke kijkdoos behandelt een eigen onderwrerp. De tentoonstelling is op 29 maart 2009 geopend door wethouder Jan Koudijs.

opening

Archeologie betekent oudheidkunde. Archeologen bestuderen niet alleen voorwerpen uit vroegere tijden. De plek waar ze gevonden zijn, is net zo belangrijk om iets te weten te komen over het leven in vroegere tijden. Ook in Schalkwijk en Tull en ’t Waal zijn in de afgelopen dertig jaar verschillende vondsten gedaan en opgravingen uitgevoerd waarmee oudheidkundigen aan de slag kunnen.

romeins

Eeuwenlang zijn boerenwagens gebouwd van hout met houten wielen en ijzeren velgen. Ook zijn er houten kruiwagens, handkarren en niet te vergeten, hondenwagens. Het museum is in het bezit van een kleine verzameling van houten wagens, gebouwd door Jan van der Pouw. Stille getuigen van de jaren van voor de revolutie in de Nederlandse landbouw.

wagen

Communicatie is van alle tijden. Zo’n anderhalve eeuw geleden zijn er echter maar weinig mensen die verder communiceren dan de eigen gemeente. Telecom-municatie komt weinig voor. Wil je ver communiceren zonder zelf te reizen, dan is er het Staatsbedrijf der PTT. In Schalkwijk is er een postkantoor van 1852 tot 1993. Je kunt er voor erg veel terecht. Een tijd lang zelfs voor gemeentelijke diensten.

postkantoor

Het ontstaan van het landschap van Schalkwijk en Tull en ‘t Waal. In Schalkwijk en Tull en ‘t Waal bepaalden rivieren de afgelopen 5000 jaar voor een belangrijk deel  het onstaan van het landschap.  Op het eerste gezicht merk je daar weinig van. Maar toch zijn in het landschap en in de bodem van nu nog wel dingen terug te vinden en te zien, die te maken hebben met die ontstaansgeschiedenis.

landschap

Wie het over muziek in Schalkwijk heeft, denkt natuurlijk eerst aan Fanfare Sint Caecilia. Er is echter nog veel meer muziek te horen. Schalkwijk kent verschillende koren, die vooral in de kerken actief zijn. Ook op de tentfeesten klinkt muziek, meestal via een diskjockey, maar ook door echte bands als Pater Moeskroen of Rowwen Hèze. In de Rooms Katholieke kerk staat een orgel dat 250 jaar oud is. De Stichting Vrienden van het Bätz-orgel organiseert jaarlijks enige concerten met klassieke muziek. En verder maakt bijna iedereen muziek: de muzikant die thuis oefent, maar ook iemand die met zijn pen de maat van de muziek van de radio mee tikt.

fanfare

Eind jaren zestig broeit er van alles in de maatschappij. Het gezag van politieke instellingen neemt af. Er ontstaan nieuwe partijen. Bestaande partijen scheuren. Eerst komt er een protestperiode (provo), daarna meer opbouwende kritiek (kabouters). Op de Schalkwijkse schaal was er de Partij van Niks.

partij